July 15, 2010

Arroz con leche

For all the fans of cooking and more special for everyone who never tasted it before!!! THIS ONE YOU HAVE TO TRY!
The recipe I always use you can find in the wonderful cooking-bible : 'El arte de la cocina Peruana' by Tony Custer. In this book you can find the typical recipes of the greatest chefs from Perú! And for everyone who still didn't knew: The Peruvian kitchen is really INCREDIBLE!
Here is the recipe so you can start right now!
You will need:
1 cup of rice / taza de arroz / tas rijst
5 cups of water / tazas de agua / tassen water
1 piece of cinnamon / palito de canelo / kaneelstokje
2 cloves / clavos de olor / kruidnagel
1 canned evaporated milk / lata de leche evaporada / blik geëvaporeerde melk
1 canned condensed milk / lata de leche condensada / blik gecondenseerde melk
10-12 or like you want raisins / pasas / rozijnen
1 egg / huevo / ei
half cup of Porto wine / vindo de oporto / Porto
4 spoons of sugar / cds. de azucar / lepels suiker
salt / sal / zout
Recipe :
You have to wash the rice very well, so that the water is clean and pure in the end.
Boil the water with the cinnamon and the cloves. When it boiles you can add the rice, cover it and cook it very slow like 30 minutes until all the water is absorbed. Then you can add the evaporated milk, mix well. When it cooks again, you will add the condensed milk and the raisins. Cook it for another 10 minutes while you move the spoon into it and the whole thing will become thicker. Take it off from the heat and put the yolk of the egg, half of the Port wine, a very little bit salt and mix well. Boil the other part of Port wine together with the sugar until you will get a thick syrup. Beat up the egg-white and mix carefully with the syrup. After this you will mix this meringue with the rice-mix. Before serving you can add some cinnamon-powder to make it even more delicious then it already is!!!!
_______________________________________________________________
Receta Arroz con Leche :
Lavar muy bien el arroz en un colador bajo agua fría corriente, hasta que el agua salga cristalina.
Poner el agua en una olla, agregar el palito de canela y los clavos de olor. Hervir. Cuando el líquido se haya absorbido, alrededor de 30 min.
Añadir la leche evaporada y remover. Cuando la mezcla esté hirviendo nuevamente, agregar la leche condensada y las pasas. Cocinar por 10 min. , removiendo, hasta que la mezcla espese. Retirar del calor y agregar la yema de huevo, 1/4 de taza de vino de oporto y la pizca de sal.
Calientar el 1/4 de taza de vino de oporto restante y el azúcar juntos en una olla pequeña de fondo grueso, hasta formar el almíbar.
Batir la clara a punto de nieve, suavemente añadir el almíbar con movimientos envolventes y luego agregar este merengue dulce al budín de arroz.
Decorar con canela en polvo.
Buen provechooooo!
_____________________________________________________________
Recept 'Peruaanse rijstpap' :
Spoel de rijst onder koud stromend water tot wanneer het water helder ziet. Kook het water in een grote pot, voeg het kaneelstokje en de kruidnagels toe. Als het water kookt dan voeg je de rijst eraan toe en dek je het geheel af om op een laag vuur ongeveer 30 min te koken tot wanneer alle vocht is opgenomen door de rijst. Voeg de geëvaporeerde melk toe en meng goed. Als het geheel opnieuw kookt voeg dan de gecondenseerde melk toe en de rozijnen. Kook nog een 10-tal minuten, constant roeren tot wanneer de massa dikt.
Haal van het vuur en voeg de eierdooier toe, de helft van de Porto en een snuifje zout, meng goed. Verwarm de andere helft van de Porto met de suiker en kook tot wanneer er zich een dikke stroop vormt. Meng dit voorzichting door het opgeklopte eiwit en voeg dit toe aan de rijst. Meng heel goed en serveer de rijstpap met kaneelpoeder of kaneelstokje.
Smakelijk
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ENJOY!
And feel free to let me know how it tasted!;)

4 comments:

Jessie said...

Mmmm it sounds delicious!x

Rita said...

Ga ik zeker eens proberen!!!

aafke7 said...

Dat gaan we heerlijk proberen! Dank je!

Škorčica said...

Oh, sounds delicious!

We eat something similar here - milk rice: it's rice cooked in milk, with some cloves, cinnamon and lemon zest for better flavour. At the end you just add a bit of chocolate powder on the top.

But this Peruvian rice milk - this is such an upgrade! :)